Hem » Cindy Crawfords: en legendarisk 90-talets supermodell

Cindy Crawfords: en legendarisk 90-talets supermodell

by Johannes Westin
SUPERMODEL

Cindy Crawford (Cynthia Ann Crawford) föddes den 20 februari 1966 i DeKalb, Illinois, USA. Hon är en amerikansk fotomodell och tv-personlighet som först blev känd på 80-talet och var bland de första supermodellerna.

Några snabbfakta om Cindy Crawford:

NamnCynthia Ann Crawford
Känd somSupermodell, skådespelare
Barn2
Gift2 gånger (med Richard Gere & Rande Gerber)

Cindy Crawfords stil och utseende

Crawford är 175 cm lång med brunt hår och bruna ögon. Hennes kännetecken är ett födelsemärke, eller ”skönhetsmärke”, i ansiktet och hennes hårstilar. Hon är så nära förknippad med detta fysiska kännetecken att hon medverkade i en australisk reklamkampanj för smaksatt mjölk med en TV-reklam där hon slickade sitt eget födelsemärke.

Låt oss sammanfatta basfakta om supermodellen Cindy Crawford:

  • Längd: 175 cm
  • Född: 20 februari 1966
  • Hon var balens drottning
  • Hon var en stjärnstudent i kemiteknik och fick ett stipendium för att studera kemiteknik vid Northwestern University
  • Hon var med på över 500 omslag
  • Hon har varit gift två gånger
  • Hon har 2 barn

Cindy Crawford när hon var ung

Crawford föddes i DeKalb, Illinois, den 20 februari 1966 som dotter till Dan Crawford och Jennifer Sue Crawford-Moluf . Hon har två systrar, Chris och Danielle, och en bror, Jeffery, som dog av leukemi när hon var tre år gammal. På sociala medier har hon uppgett att hennes familj har funnits i USA i flera generationer och att hennes härstamning huvudsakligen är tysk, engelsk och fransk.

Cindy Crawford: karriär

Alla känner igen Cindy Crawfords namn och ansikte. Hur blev hon så känd?

Cindy Crawford på 80-talet

År 1987 var Crawford med i inledningen av Michael J. Fox-filmen The Secret of My Success. Tre år senare var hon tillsammans med toppmodellerna Christy Turlington, Linda Evangelista, Tatjana Patitz och Naomi Campbell med på omslaget till 1990 års januari-upplaga av British Vogue.

Cindy Crawford på 90-talet

Crawford och de andra fyra modellerna medverkade senare samma år i videon till George Michaels hit ”Freedom ’90”. Därefter spelade Crawford Jon Bon Jovis förlorade kärlek i 1994 års video till hans version av ”Please Come Home For Christmas”.

Cindy Crawfords mest kända era

1989 undertecknade Crawford ett fyraårigt kontrakt på flera miljoner dollar med Revlon, vilket gav henne ett internationellt erkännande. Hon presenterades därefter tillsammans med sina modellkollegor Christy Turlington, Naomi Campbell, Linda Evangelista och Tatjana Patitz på omslaget till British Vogue i januari 1990. Grupperingen av flera toppmodeller på ett och samma omslag väckte stor uppmärksamhet, och modellerna valdes ut för att återigen uppträda tillsammans i popsångaren George Michaels musikvideo Freedom ’90.

Gianni Versace, som då var en av de främsta modeskaparna, anlitade i sin tur Crawford, Turlington, Evangelista och Campbell för att samtidigt gå på catwalk till videon vid sin couturevisning 1991, vilket gav upphov till stående ovationer från publiken. Denna monumentala händelse anses av många branschfolk ha inneburit den officiella debuten för ”supermodellen” – en toppmodell som samtidigt syns på omslagen till världens ledande modetidningar och som är globalt erkänd endast med förnamn.

Senare samma år gifte sig Crawford med Hollywoodskådespelaren Richard Gere; de skilde sig 1995.

Cindy Crawford som skådespelare

Crawford gjorde sin skådespelardebut i filmen Fair Game från 1995 och medverkade i modedokumentärerna Unzipped (1995) och Catwalk (1996). Hon är också författare till Cindy Crawford’s Basic Face: A Makeup Workbook (1996).

Cindy Crawford på 00-talet

Crawford slutade som modell på heltid år 2000 och syns numera endast sporadiskt i modetidningar. År 2005 skapade Crawford tillsammans med Jean-Louis Sebagh en serie skönhetsprodukter som heter Meaningful Beauty for Guthy-Renker. 2005 har Crawford uppgett att hon regelbundet får vissa kosmetiska ingrepp, bland annat Botox och vitamininjektioner. Hon träffade för första gången en plastikkirurg vid 29 års ålder.

Cindy var med i musikvideon till Taylor Swift’s ”Bad Blood” från 2015 som en del av en rollbesättning med Jessica Alba, Selena Gomez och modellkollegorna Lily Aldridge, Cara Delevingne, Gigi Hadid, Martha Hunt och Karlie Kloss.

Cindy Crawfords privatliv

Crawford var gift med den kända skådespelaren Richard Gere från 1991 till deras skilsmässa 1995.

Hon gifte sig på nytt, den här gången med affärsmannen och före detta modellen Rande Gerber den 29 maj 1998. De har två barn, sonen Presley Walker Gerber och dottern Kaia Jordan Gerber. Den sistnämnda har haft en framgångsrik modellkarriär och har på senare tid blivit känd på Instagram för att dejta Elvis-skådespelaren Austin Butler.

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se