Hem » En nyckelpiga jag har i handen

En nyckelpiga jag har i handen

by skvallra

Nyckelpigan jag har i handen – En djupdykning in i naturen

Tänk dig att du håller i en nyckelpiga. Den lilla, prickiga skapelsen vilar lätt i din handflata, dess hjul av svarta prickar kontrasterar mot den brilljanta röda av dess skal. Men vad vet du egentligen om nyckelpigor?

Vad är en nyckelpiga?

En nyckelpiga är en små insekter med karakteristiska röda eller gula vingar täckta med svarta prickar. Då de är rovdjur spelar de en viktig roll i naturen genom att kontrollera populationen av bladlöss och andra skadliga insekter.

Varför kallas de nyckelpigor?

Namnet ”nyckelpiga” kommer från den gamla tron att dessa insekter var skickade från Gud för att hjälpa bönderna med deras skadeinsekter. ”Nyckel” hänvisar till ”nycklarna till himlen” och ”piga” till jungfru Maria, som ofta avbildas i en röd klänning med svarta prickar i kyrkokonsten.

Typ av insekt Antal arter Föda Betydelse
Nyckelpiga Över 5000 arter Bladlöss och skadeinsekter Biologisk bekämpning

Är nyckelpigor farliga?

Tvärtom, nyckelpigor är mycket gynnsamma för trädgårdar eftersom de äter skadeinsekter som bladlöss och sköldlöss. De är vanligtvis inte farliga för människor, men vissa arter kan bita om de känner sig hotade.

Så nästa gång du ser en nyckelpiga, kom ihåg den lilla hjälten den är. Den äter dina skadeinsekter, hjälper till att pollinera dina växter, och ger lagom mycket karaktär till din trädgård. Och kanske nästa gång du har en nyckelpiga i handen, kommer du att se den med nya ögon.

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se