Hem » Får man köra över heldragen linje

Får man köra över heldragen linje

by skvallra

Får man köra över heldragen linje?

Vad säger egentligen svenska trafikregler om att köra över en heldragen linje? Kort svar: nej. Man får absolut inte passera eller köra över en heldragen linje. Heldragen linje betyder ”förbjudet att köra om” och är lagfäst i Trafikförordningen. Men låt oss dyka lite djupare in i detta.

Undantag för att köra över heldragen linje

Visst finns det vissa undantag trots allt. Till exempel får du korsa heldragen linje när du ska svänga till höger in på en väg, uppfart eller liknande. Ska du svänga vänster är det förbjudet, såvida det inte finns en speciell vändningsficka eller liknande. Ha i åtanke att detta inte gäller om linjen är dubbel och heldragen.

Trafikregel Får man köra över heldragen linje? Undantag
Om andra fordon Nej Nej
Svänga höger Ja
Svänga vänster Nej Vändningsficka, vägkorsning
Dubbel heldragen linje Nej Nej

Så, vad ska vi ta med oss från detta?

Att köra över en heldragen linje är som huvudregel alltid förbjudet enligt svenska trafikregler. Men som med allt annat finns det undantag. Dock, även om det finns situationer där du får köra över en heldragen linje, är det bästa att alltid prioritera säkerheten. Happy driving!

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se