Hem » Hur länge kan mat stå framme

Hur länge kan mat stå framme

by skvallra

Vad skall jag göra om maten har stått framme för länge?

När vi pratar om mat och dess säkerhet, uppstår alltid den eviga frågan – hur länge kan mat stå framme? Kanske har ditt smörgåsbord med ost, bröd och sylt varit ute hela natten. Eller var det kanske resterna från gårdagens middag som glömdes bort?

Faktum är, matens livslängd beror på flera faktorer. Men i allmänhet, om maten har stått framme för länge (över två timmar vid rumstemperatur, eller över en timme vid högre temperaturer) bör du spela det säkra och kasta den.

Vilka risker finns det med mat som står framme?

Risken när mat står framme för länge, är att den blir en ynglingsplats för bakterier. Dessa bakterier kan leda till matförgiftning, vilket yttrar sig i form av illamående, kräkningar, diarré och ibland även feber. Listor av farliga bakterier inkluderar till exempel listeria, salmonella och E.coli. Så nästa gång du kommer till en bricka mat som har stått framme: tänk två gånger!

Bakterie Symptom Förebyggande
Salmonella Kräkningar, diarré, feber. Laga maten ordentligt.
Listeria Fever, muskelsmärta, kräkningar. Tvätta grönsaker och frukt.
E.coli Kräkningar, diarré, magkramper. Undvik rått kött.

Hur kan jag undvika riskerna?

Alla vill ju undvika risken att bli sjuka. Så vad kan vi göra? Om maten står framme, placera den i kylskåp senast två timmar efter att den har tillagats. Se till att kylskåp är tillräckligt kallt. Undvik att äta mat som har stått framme förlänge och tvätta händerna när du hanterar mat. Genom att följa de ruttna kan du undvika risken med mat som stått framme!

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se