Hem » Hur många världsdelar finns det på jorden?

Hur många världsdelar finns det på jorden?

by Johannes Westin
continents

En världsdel är en sammanhängande landmassa som ger upphov till en specifik region. Låt oss ta en stund för att upptäcka världens kontinenter och svara på frågan “hur många världsdelar finns det?”.

Hur många olika världsdelar finns det?

Ordet världsdel används för att skilja mellan de olika stora landområden på jorden i vilka hela planetens landyta är uppdelad. Nivån på det omgivande vattnet definierar i slutändan kontinenternas form och gränser. Mer vatten innebär mindre land och olika konturer.

Afrika, Nordamerika, Sydamerika, Antarktis, Asien, Oceanien och Europa anses vara världens sju världsdelar.

En kontinent är alltså ett stort, sammanhängande landområde på jorden. Alla jordens kontinenter utgör tillsammans ungefär en tredjedel av planetens totala yta. Faktum är att mer än två tredjedelar av jordens yta är täckt av vatten. Dessutom är det så att två tredjedelar av jordens landmassa är belägen norr om ekvatorn. 

Hur många länder finns det i varje världsdel?

I dag finns det 195 länder i världen. Av dessa ligger:

  • 54 i Afrika
  • 48 i Asien
  • 44 i Europa
  • 33 i Latinamerika och Västindien
  • 14 i Oceanien
  • 2 i Nordamerika

 Vad händer med jordens kontinenter i framtiden?

Fördelningen av världsdelar kommer inte förbli densamma för evigt utan kommer sannolikt att förändras med tiden. Landmassan förändras faktiskt hela tiden, både i fysisk och bildligt. Tidigare var kontinenterna alla sammanfogade till en superkontinent som kallades för Pangea.

Med tiden kan jordens yta komma att bli oigenkännlig. På en geologisk tidsskala kan den största kontinenten i dag helt enkelt inte längre existera, eller så kan de minsta kontinenterna störta samman för att bilda en ny jättevärldsdel. Frågan är om människosläktet kommer att vara kvar på jorden när det händer.

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se