Hem » Hur mycket är en dollar?

Hur mycket är en dollar?

by Johannes Westin
dollar123

Värdet på en dollar i svenska kronor varierar från dag till dag. Omvänt kan man säga att kronans värde i förhållande till dollarn ändras hela tiden. Växelkursen är nämligen flytande mellan de två valutorna. Lite teoretiskt kan man säga att en växelkurs anger bytesförhållandet mellan två valutor. Låt oss anta att du får tio svenska kronor för en dollar. För en krona får du då en tiondels dollar eller tio cent. 

Vad avgör då en växelkurs mellan två valutor? Det är en komplicerad historia som ekonomer inte alltid kan reda ut. Ränteläget i länderna spelar roll. Kapitalflödet mellan länderna påverkar växelkursen. Vid konflikter i världen tar små valutor som den svenska ofta stryk.  

Hur mycket är en dollar i svenska kronor?

I slutet av augusti 2022, fick du betala 10,67 kronor för en dollar. Under augusti månad har den amerikanska dollarn stigit från 10,20 kronor. Dollarn har alltså stigit i värde, medan den svenska kronan har tappat i värde.

Är det bra att den svenska kronan har sjunkit i värde? Svaret är inte helt enkelt. Om du tänkt åka till USA på en semesterresa, kommer resan att bli dyrare. Då väljer du kanske att istället stanna hemma och spendera dina pengar här. Detta påverkar den svenska turistnäringen positivt. Köper du varor på nätet, där priset är satt i dollar blir dina inköp dyrare. Är du företagare och exporterar varor som betalas i dollar får du bättre betalt för dina varor. En svagare svensk krona gynnar därmed svensk exportindustri. 

Hur mycket är en miljon dollar?

Du började med att ställa frågan hur mycket är en dollar värd i svenska kronor. Vi har konstaterat att växelkursen är 10,67 kronor. Så om du har en miljon dollar och vill växla till dig svenska kronor, så kommer du alltså att få ut knappt 10,7 miljoner svenska kronor.

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se