Hem » Hur snabbt växer hår?

Hur snabbt växer hår?

by Johannes Westin
HAIR

Den som har hår på huvudet kan plötsligt inte känna igen sig själv i spegeln. Håret står på ända och har dessutom blivit för långt. Det känns som att håret inte har växt linjärt. Kalufsen har tagit ett oväntat skutt längdmässigt. Hur snabbt växer hår egentligen?

Hur snabbt växer hår på en månad?

Som väntat växer hår olika snabbt för olika individer. I litteraturen uppges att håret växer med en takt på en halv centimeter till knappt två centimeter per månad. Bakomliggande faktorer är ålder, genetik och kön. 

Finns det några möjligheter att ändra takten i hårtillväxten? Den sparsamme anser kanske att kostnaderna för besök hos frisören har blivit för höga. De flesta tycks önska att håret skall växa snabbare. Åtminstone håret på huvudet. Det bedrivs mycket forskning kring hår och inte minst möjligheten att förhindra håravfall.

Hur får man sitt hår att växa snabbt?

De flesta gör den iakttagelsen att håret, och för den delen naglar, växer snabbare på sommaren. Forskning i Kina har visat att håret växer cirka sex procent snabbare på sommaren än på vintern. Hur snabbt växer hår för andra folkslag? Huruvida slutsatsen är relevant för alla folkslag är obekant. 

Förklaringen till ökad hårväxt under sommaren är något komplex. Sol och värme ger ökad blodcirkulation. Vi har färre antal hårstrån under sommaren men de återstående får mer syre och näring än tidigare. En rimlig slutsats borde därför vara att vistas mer i sol och värme om man önskar bättre hårtillväxt.

Hur snabbt växer hår på benen?

“Dags att raka benen igen. Hur snabbt växer hår på benen egentligen?” Ett faktum som överraskar många är att hår överallt på kroppen växer lika snabbt, nämligen 0,35 millimeter per dygn. För de flesta är denna tillväxt av kroppsbehåring inte särskilt önskvärd. 

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se