Hem » Hur länge lever en kanin i fångenskap?

Hur länge lever en kanin i fångenskap?

by Johannes Westin
Hur länge lever en kanin i fångenskap

Kaniner är mycket populära husdjur, och deras livslängd har förlängts genom åren, delvis tack vare den vård de får av sina ägare. Många saker kan påverka ett husdjurs livslängd, och kaniner är inget undantag.

Kaninraser och livslängd

Medan den genomsnittliga livslängden för en tam kanin är cirka 5-10 år är vissa raser av sällskapskaniner kända för att leva längre än andra. Precis som hos hundar brukar en miniatyr- eller dvärgras av kaniner leva längre än en stor kanin. Dvärgkaniner, minikaniner och andra små kaniner lever vanligtvis tvåsiffrigt, medan stora raser, som flamländska jättar, inte gör det.

  • Hur länge lever en tam kanin i genomsnitt? 5-10 år.
  • Hur länge lever en dvärgvädur kanin? Upp till 10 år.
  • Och en lejonhuvad kanin? 7-9 år.
  • En holländsk kanin? Upp till 10 år.
  • En stor kanin? 5-8 år.
  • Äldsta kaninen någonsin: Flopsy blev lite mer än 18 år.
  • Hur länge lever en kanin utan mat? 3-4 dagar.
  • Och utan vatten? 24 timmar.

Kaniners näring och livslängd

En kanin har specifika näringsbehov och det vi matar våra sällskapskaniner med har en direkt effekt på deras livslängd. Näring går hand i hand med en kanins allmänna hälsa, och om den inte får i sig lämpliga vitaminer, mineraler, fiberinnehåll och andra ingredienser i sin kost kommer den inte att vara frisk och därför kommer den inte att leva lika länge.

Speciell pelleterad kost för kaniner, hö och grönsaker bör utgöra kosten för en sällskapskanin. Vissa godbitar och frukter kan ges med måtta, men om en obalanserad kost utfodras kommer det att resultera i en ohälsosam kanin. 

Kaninens hälsa och livslängd

Förutom den mat du ger spelar många saker en roll för din kanins hälsa. Kaniner kan utveckla sjukdomar eller få parasiter, och om de inte behandlas kan dessa hälsoproblem förkorta din kanins liv. Att tillämpa god hygien genom att tvätta händerna före och efter att ha hanterat din kanin, samt regelbunden rengöring av buren, är bra sätt att hålla din kanin frisk. Regelbundna kontroller hos veterinären hjälper också till att upptäcka eventuella problem som din kanin kan utveckla innan det är för sent att göra något åt dem. 

Kaninens livsstil och livslängd

Kaniner behöver mycket utrymme och mental stimulans, men tyvärr tror många människor att de är nöjda med att hållas i en bur hela livet. Kaniner kan visserligen leva både inomhus och utomhus, men de behöver stora utrymmen, t.ex. ett sovrum, som de kan kalla sitt eget, samt leksaker, saker att tugga på och föremål att leka på. Kaniner som inte får rätt utrymme och berikning är vanligtvis inte lika friska som de som får det och har därför kanske inte så lång livslängd som de borde.

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se