Hem » Hur många milliliter är en kopp?

Hur många milliliter är en kopp?

by skvallra

När du ställer dig den frågan har du antagligen en viss kopp i åtanke. Skillnaden på kopp och mugg känns också relevant här. Kaffekopp och temugg, men det finns väl även en tekopp?

Historiskt sett är kaffekoppen mindre än tekoppen och en kopp är mindre än en mugg. När vi pratar recept och befinner oss i Sverige så kan vi börja med att fråga oss hur mycket är en kopp i dl och då är svaret 1,5 dl. Omvandlar vi enheten till ml så har vi svaret på hur många milliliter är en kopp kaffe, alltså 150 ml.

Men hur mycket är en kopp kaffe egentligen?

I dagens samhälle har måttet kopp inte samma användning. Recepten bygger numera på deciliter, matskedar, teskedar och kryddmått. Och på café väljer du mellan stor och liten eller stor, liten och mellan oavsett vad du dricker.

Så hur mycket är en kopp kaffe egentligen? Svaret är givetvis att det beror på, som alltid! En klassisk kaffekopp med fat är ju betydligt mindre än en som vi normalt köper idag, vilken vi kanske snarare borde kalla för kaffemugg. För en mugg är väl större än en kopp? Eller?

Vi reder ut, när blir en kopp till en mugg?

Rent måttmässigt så definierar man en kopp som 1,5 dl vilket är mindre än en mugg som rymmer 2,5 dl. Dessutom är en kopp ofta lägre och kan vara av tunnare porslin. En kopp har inte alltid ett öra att hålla i. Muggen däremot är alltså större, har ett öra och är vanligtvis tillverkad av tjockare gods.

Hur mycket är en kaffekopp vid bakning?

Även här beror det på. Befinner du dig i Sverige och läser gamla recept är det som sagt motsvarigheten till 1,5 dl. Är du istället i engelskspråkiga länder och finner måttet kopp så motsvarar det cirka 2,4 dl och vilket alltså är betydligt mer. Kan bli rätt kraftiga chokladkakor med kopp som mått istället för kaffemått.

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se