Att dricka vatten är livsviktigt – utan vatten slutar kroppen snart att fungera. Vatten behövs nämligen för att alla organ ska fungera korrekt. En vuxen människa består faktiskt av hela sextio procent vatten. Vatten hjälper bland annat till med att forsla bort slaggprodukter ur kroppen, balansera salthalten och att transportera bland annat proteiner och kolhydrater.
Men hur vet du att du dricker tillräckligt? Hur mycket vatten ska man dricka på en dag? Precis som med så mycket annat när det gäller kroppen beror det på flera saker: din vikt, vilken temperatur det är och hur mycket du rör på dig. Normalt behöver man ungefär en och en halv till två liter vatten på en dag. Mer behövs om du är väldigt fysiskt aktiv eller om det är väldigt varmt så att du svettas mycket.
Hur mycket vatten ska man dricka för att förhindra uttorkning?
Att bli uttorkad eller få vätskebrist är inte ett särskilt vanligt problem. Kroppen är mycket bra på att både balansera vätskebalansen, men också på att signalera att den behöver mer vatten. Det är även förvånansvärt lätt att veta om du behöver dricka mer, eller om du dricker lagom. Svaret finns i din toalett! Om du kissar några gånger om dagen och urinen har en svagt ljusgul färg dricker du tillräckligt.
Kroppen signalerar själv att den behöver mer vätska genom törst. Drick när du är törstig och kika ner i toaletten då och då, för att på ett enkelt sätt hålla koll på hur mycket vatten du behöver.
Men hur gör man under speciella eller ovanliga omständigheter? En del kanske ställer sig frågan “hur mycket vatten ska man dricka när man ammar?”. Även här reglerar kroppen det hela genom törst. Vissa upplever att de blir mycket hungriga och törstiga när de ammar. Det är helt enkelt kroppens sätt att berätta att den behöver mer energi och vätska.