Denna blogg kan sägas vara inriktad på radiolyssnare som på lördagar klockan 10:00 har radions kanal 4 påslagen. Kyrkoherden Krister Kappel delar med sig av vad som hänt honom under den gångna veckan. Inte minst hjälper han, ända sedan 2009, lyssnare att lösa veckans Melodikryss.
Några fakta om bloggaren
Yrke | Kyrkoherde, kontraktsprost och sakkunnig i kyrkobokföring |
Församling | Järfälla församling |
Bostadsort | Järfälla |
Familj | Fru och barn samt hunden Hugo |
Intresse | Sport, golf, fiske och friluftsliv samt korsord |
Kyrkoherdens tankar och Melodikrysset
Varje lördag skriver kyrkoherden på sin blogg. Han låter oss veta hur veckan har varit. Det handlar vanligtvis mer om vardagslivet än om teologiska djupsinnigheter. Vi får veta hur dags han har gått upp ur sängen. Han berättar om frun är hemma eller ej och vi får en översiktlig information om familjemedlemmars allmänna hälsotillstånd.
Efter att läsarna kommit i stämning och återigen fått lära känna kyrkoherden, tar han itu med veckans Melodikryss. Tydligen ser han det som en grannlaga uppgift i Herrens tjänst. Hans kunnighet om musik och programledarens kluriga frågor går inte nog att beundra.
Kyrkoherdens tankar och upplysning
Melodikrysset är en tävling, där lyssnarna skickar in sina svar. Sveriges Radio delar ut priser som i grunden betalas av skattebetalare. Är då kyrkoherdens upplysning en suspekt verksamhet och utnyttjande av allmänna medel? För trettio år sedan skulle säkert vän av ordning reagera och kontakta den dåtida radiochefen. Men idag tas troligen kyrkoherdens initiativ med en klackspark. En lyssnare kan ju själv “googla” svaren utan vidare. Och någon ska vinna.
Hur kul är det då att lösa Melodikrysset med hjälp eller fusk? Något fusk är det inte tal om. Hur många använder inte korsordslexikon? Men visst är det mer värdigt och upplyftande att kunna lösa ett korsord som Melodikrysset baserat på egna kunskaper. Hur som helst vore det intressant att få lyssna på kyrkoherdens egna tankar om detta moraliska och etiska dilemma.
Är kyrkoherdens tankar idag intressanta?
I dagens sekulariserade samhälle är det inte många som stiftar bekantskap med präster mer än vid enstaka tillfällen som exempelvis dop, bröllop och begravningar. Högmässor är dåligt besökta. Kyrkan har dock stor betydelse för människor i svåra situationer. Det är självklart att präster ställer upp vid kriser i samhället, kyrkor hålls öppna för samtal och krisgrupper bildas.
En blogg som “Kyrkoherdens tankar” är därför ett utmärkt initiativ för en kreativ präst att komma närmre sin församling. Borta är gårdagens domedagsprofeter som bannade sina församlingsmedlemmar och hotade dem med att de skulle brinna i helvetet vid allra minsta synd. Istället får vi lära känna en kyrkoherde som är en ivrig joggare och som dessutom är en fena på populärmusik. Och naturligtvis får vi med oss ett bibelord i slutet av varje veckas blogginlägg.
Kyrkoherdens tankar år 2021 och 2022
Låt oss kika på ett blogginlägg från år 2021. Lördagen i vecka 8 får vi veta att vårvädret har kommit till Järfälla. Vår kyrkoherde är ensam hemma och har lyssnat på “Ring så spelar vi” fram till dess att Melodikrysset har börjat. För ovanlighetens skull har han inte gått någon morgonpromenad. Frun, barnen och hunden har nämligen åkt till svärföräldrarna i Karlskrona.
Efter en rapport över veckans händelser tar kyrkoherden sig an lördagens Melodikryss. När han löst alla ord låter han meddela att han återigen ska iväg och spela bowling. Läsaren får till slut med sig några bibelord från Psaltaren.
Vi går vidare med några nedhopp i Kyrkoherdens tankar 2021, sedan går vi vidare till 2022 där vi börjar vecka 16, hoppar vidare till vecka 18, osv:
- Kyrkoherdens tankar v 44: Kappel är gräsänkling och löser Melodikrysset vid köksbordet tillsammans med hunden Hugo.
- Kyrkoherdens tankar v 45: Kappel har redan när Melodikrysset börjar hunnit gå 10 km promenad med hunden.
- Kyrkoherdens tankar v 16: Kappel spelar golf men öppnar bloggens kommentarsfält så att lyssnarna kan hjälpa varandra.
- Kyrkoherdens tankar v 18: Kappel berättar att han ska spela biljard på puben denna dag.
- Kyrkoherdens tankar v 27: Kappels yngsta dotter ska konfirmeras samma dag.
- Kyrkoherdens tankar v 36: Kappel sitter i sin husbil och löser Melodikrysset.
En kyrkoherdes tankar – en kyrkans man i tiden
Att en kyrkoherde ägnar tid åt att lösa Melodikrysset på lördagen istället för att förbereda sig inför söndagens högmässa, kan tyckas märkligt. Men även en skeptiker inser att detta kan vara ett begåvat sätt för en kyrkoherde att bjuda på sig själv. Han visar att även en präst kan ägna sig åt profana ting. Och vem vet, kyrkoherden kanske kan locka flera krysslösare till högmässan.
Modernisering av Kyrkoherdens Kommunikation
I takt med digitaliseringens framfart har även kyrkoherden Krister Kappel förändrat sitt sätt att nå ut till sin församling och radiolyssnare. Från att endast ha varit en röst i radion, har han nu en utökad närvaro online där han delar både tankar och inspirerande budskap.
Interaktion genom Sociala Medier
Krister har anammat sociala medier som ett verktyg för att öka interaktionen med församlingsmedlemmar. Genom plattformar som Facebook och Instagram delar han dagliga reflektioner och ställer frågor som engagerar publiken. Dessa plattformar erbjuder också en möjlighet för församlingsmedlemmarna att dela sina egna tankar och erfarenheter.
Uppdateringar i Melodikrysset
Melodikrysset, som länge varit ett populärt inslag, har också fått en digital twist. Nu kan lyssnare inte bara lösa krysset via radio utan även delta via en app som gör det möjligt att tävla mot andra lyssnare. Detta har ökat spänningen och engagemanget kring programmet.
Digitala Möten och Andakter
Sedan pandemin har Krister även börjat med digitala möten och andakter, vilket möjliggjort för fler att delta oavsett fysisk närvaro. Detta har visat sig vara särskilt värdefullt för de som är sjuka eller inte kan närvara i kyrkan på grund av andra skäl.
Framtiden för Kyrkoherdens Blogg
Kyrkoherdens blogg fortsätter att vara en central punkt för kommunikation. Med planer på att inkludera gästinlägg från andra präster och kanske till och med interaktiva bibelstudier, ser framtiden ljus ut för denna plattform.
Tabell över Digitala Aktiviteter
Aktivitet | Plattform | Frekvens |
Dagliga Reflektioner | Facebook, Instagram | Dagligen |
Veckomässa Online | Zoom, YouTube | Varje Söndag |
Interaktivt Melodikryss | App | Varje Lördag |
Andakter | Blogg, YouTube | Veckovis |
Dessa förändringar har inte bara moderniserat hur kyrkoherden kommunicerar med sin församling men också hur han engagerar och når ut till en yngre publik. Det är tydligt att den digitala eran erbjuder nya möjligheter för religiös och spirituell kommunikation.