Hem » Akutmottagning på Östra sjukhuset Stängs i En Vecka

Akutmottagning på Östra sjukhuset Stängs i En Vecka

by skvallra

Lär dig allt du behöver veta om den pågående strejken på akutmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg. Upptäck varför personalen strejkar, hur patienter påverkas och vilka alternativ som finns tillgängliga under denna period.

Topplista över Presenter/Upplevelser
Ranking
Återförsäljare
Betyg
Information

Varför stänger akutmottagningen?

Den pågående strejken på Östra sjukhusets akutmottagning, som är en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU), är planerad att pågå från den 4 juni till den 10 juni 2024. Strejken organiseras av Vårdförbundet i protest mot arbetsvillkoren och för att uppnå kortare arbetstid för vårdpersonalen. Omkring 2 000 medlemmar i Vårdförbundet deltar i strejken, vilket påverkar 21 avdelningar inom SU, inklusive akutmottagningen på Östra sjukhuset.

Var gäller för patienter under strejken?

Vanligtvis tar akutmottagningen på Östra sjukhuset emot patienter över 16 år med allvarliga medicinska tillstånd som bröstsmärtor, andningsbesvär, strokesymtom, svåra buksmärtor, och skador från allvarliga olyckor. Under strejkperioden kommer dessa patienter att hänvisas till andra akutmottagningar inom SU, främst Sahlgrenska sjukhuset.

Patienter under 16 år hänvisas till Akutmottagning barn på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, som fortsättningsvis kommer att vara öppen under strejken.

Andra akutmottagningar inom SU

För att säkerställa att akuta vårdbehov hanteras under strejken, har SU identifierat flera alternativa mottagningar:

  • Akutmottagning gynekologi Sahlgrenska (dygnet runt)
  • Akutavdelning barn- och ungdomspsykiatri (dygnet runt)
  • Infektionsmottagningen (begränsade öppettider)
  • Psykiatrisk akutmottagning Östra (dygnet runt)
  • Akutmottagning Ögon (enligt överenskommelse per telefon)
  • Öron-, näs- och halsmottagningen Sahlgrenska (begränsade öppettider)

För ortopediska besvär såsom frakturer och ledskador hänvisas patienter till akutmottagningen på Mölndals sjukhus. Detta är särskilt viktigt för att säkerställa att patienter får rätt vård utan långa väntetider.

Vad säger vårdpersonalen?

Gustaf Ahlqvist, specialistssjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet, förstår att strejken kan verka drastisk men ser den som nödvändig. Han uttrycker både oro och hopp – många medarbetare är glada att äntligen något händer medan andra känner osäkerhet kring de nya arbetsförhållandena. Konflikten bottnar i krav på kortare arbetstid – Vårdförbundet vill minska arbetstiden med 75 minuter per vecka.

Arbetsbelastningen och arbetsmiljön beskrivs som dränerande, vilket medfört att många medarbetare valt att gå ner i arbetstid för att kunna balansera arbete med privatliv. Företrädare som Mattias Bjarnegård, områdeschef på Sahlgrenska, uttrycker förståelse för personalens oro och arbetar för att schemaläggningen ska kunna kompensera för förändringarna.

Så drabbas vården under strejken

Enligt Mattias Bjarnegård, områdeschef på Sahlgrenska, är den största oron att färre patienter kommer att kunna tas omhand under strejken, vilket kan resultera i längre väntetider. Sjukhusledningen försöker dock fördela resurser för att minimera påverkan. Medarbetare kommer att få arbeta inom andra delar av sjukhuset än vanligt under strejken, och fokus ligger på att hjälpa till där det behövs mest.

Quiz

Quiz

1. När planeras strejken vid Östra sjukhusets akutmottagning att börja?

2. Vad är huvudorsaken till strejken?

3. Vilka patienter kommer att hänvisas till andra akutmottagningar?

4. Vilka alternativa akutmottagningar inom SU kommer att vara öppna?

5. Hur påverkar strejken vårdpersonalen?

Interaktivt Scenario

När du besöker akutmottagningen på Sahlgrenska sjukhuset under strejken, hur bör du gå tillväga?

Fråga: Vilken åtgärd är bäst?

Slutsats

Strejken vid akutmottagningen på Östra sjukhuset är en betydande händelse som kommer att påverka både vårdpersonal och patienter. Det är viktigt att hålla sig informerad om alternativen och anvisningarna för att minimera påverkan och säkerställa att akutvård ges till de som behöver den mest.


Citat: [1] https://www.gp.se/nyheter/goteborg/akuten-pa-ostra-sjukhuset-stangs-i-en-vecka-sa-drabbas-patienter-av-strejken.e075d63c-833a-4bd5-90b1-e2e2c30bcc5f [2] https://www.sahlgrenska.se/omraden/omrade-2/medicin-geriatrik-och-akutmottagning-ostra/enheter/akutmottagning-ostra/ [3] https://www.1177.se/hitta-vard/kontaktkort/Akutmottagning-Ostra-Goteborg/ [4] https://www.sahlgrenska.se/omraden/omrade-2/beroende/enheter/psykiatrisk-akutmottagning-ostra/ [5] https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/yE73bE/vardstrejk-ostra-sjukhusets-akutmottagning-stangs-politikernas-fel

Missa inte...

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se