Hem » Visitationszon i Norrköping: Ett Nytt Vapen mot Gängkriminalitet

Visitationszon i Norrköping: Ett Nytt Vapen mot Gängkriminalitet

by skvallra

Polisen i Norrköping har meddelat att en visitationszon, eller säkerhetszon, kommer att införas i stadsdelen Hageby efter det brutala dubbelmordet natten mot måndag. Denna nya zon kommer att träda i kraft från och med onsdag den 5 juni 2024 och innebär en markant förändring i polisens tillvägagångssätt mot våldsbrott. Det är den första gången i Sveriges historia som en sådan zon införs.

Topplista över Presenter/Upplevelser
Ranking
Återförsäljare
Betyg
Information

Vad är en visitationszon?

En visitationszon är ett specifikt område där polisen får utökade befogenheter att genomföra kroppsvisitationer och genomsöka fordon, även utan en konkret brottsmisstanke. Syftet är att ”kyla ner” pågående konflikter och försvåra för kriminella att förbereda och genomföra våldsbrott som skjutningar och sprängningar. Detta bekräftar polisen i ett uttalande på deras hemsida.

 Bild: Polisen på plats i Hageby, Norrköping

Bakgrund till Införandet

Införandet av visitationszonen sker efter en tragisk incident där två män sköts till döds i en lägenhet i Hageby. En 19-årig man är anhållen misstänkt för morden. Detta är bara ett av flera våldsamma dåd som drabbat stadsdelen nyligen, och polisen bedömer att det finns en betydande risk för ytterligare konflikter mellan kriminella nätverk i området.

Beslutet att upprätta visitationszonen har föregåtts av en lång debatt och föreslogs med inspiration från Danmark, där liknande zoner har införts med framgång.

Hur fungerar en visitationszon?

Enligt den nya lagen, som trädde i kraft den 25 april 2024, kan beslutet att upprätta en visitationszon gälla i två veckor, men detta kan förlängas med nya beslut. Beslutet om huruvida visitation ska genomföras bygger på en ”samlad bedömning” som omfattar personens beteende, tidpunkt och underrättelser.

Nyckelpunkter för visitationszoner

  • Längd: Beslut gäller i två veckor, kan förlängas
  • Rättigheter: Polisen kan kroppsvisitera och söka igenom fordon utan konkret brottsmisstanke
  • Syfte: Att ”kyla ner” konflikter och öka tryggheten

Kritiker, dock, menar att detta kan leda till godtyckliga visitationer och urholka tilliten mellan medborgare och polis.

Citat och Källor

Flera medier har rapporterat om detta och detaljer kan läsas vidare här: [1] Aftonbladet [2] SVT Nyheter [3] Dagens Nyheter

Reaktionen från Regeringen

Statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer har båda välkomnat beslutet och ser det som en del av ett bredare arbete mot gängkriminalitet. Kristersson säger att ”det visar att när politiken ställer nya medel till förfogande för polisen, så använder de alla metoder som de nu har rätt att använda sig av.”

Strömmer betonar vikten av att ge polisen fler verktyg för att bryta våldsspiraler och motverka hämndaktioner. Exakt hur många fler sådana zoner som kan komma att upprättas är dock oklart.

Kritiken mot Visitationszonen

Det finns kritiker som ser risker med införandet av visitationszoner. Det huvudargumentet är att det kan leda till godtyckliga visitationer och försvaga tilliten mellan medborgare och polis. Ändå anser förespråkare att fördelarna väger tyngre genom att det ökar tryggheten och säkerheten för de boende i områden som Hageby.

Quiz om Visitationszoner

Quiz om Visitationszoner

1. När infördes lagen som möjliggör visitationszoner i Sverige?

2. Vad är det primära syftet med en visitationszon?

3. Hur länge gäller ett beslut om att upprätta en visitationszon initialt?

4. Vad var anledningen till att visitationszonen införs i Hageby?

5. Vilken kritik har framförts mot användningen av visitationszoner?

Slutsats

Införandet av Sveriges första visitationszon i Norrköping är en viktig milstolpe i kampen mot gängkriminalitet. Med detta verktyg hoppas polisen kunna öka säkerheten och förhindra framtida våldsbrott i Hageby. Beslutet är dock inte utan kontroverser och innebär både fördelar och risker.

Extern Auktoritativa Källor:

Genom att hålla dig informerad och följa utvecklingen kan du bidra till en säkrare och mer välfungerande samhälle.

Missa inte...

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se