Hem » David Dencik – Allt du vill veta

David Dencik – Allt du vill veta

by skvallra

Många är människorna som undrar kring David Denciks egentliga ursprung. Den begåvade skådespelaren växlar lätt mellan de två nordiska språken danska och svenska och är väl ansedd i både Danmark och Sverige.

Men hur ligger det egentligen till? Är David Dencik dansk eller svensk? 

Snabbfakta om David Dencik

FöddDavid Dencik är uppvuxen i Danmark men född i Sverige (1974) och pratar såväl danska som svenska flytande.
Skådespelarefilm har David Dencik bland annat spelat skurk i Bond-filmen “No Time To Die”. 
FamiljDavid Denciks är gift. Hans fru Sofie Dencik är danska och arbetar som jurist. De har två barn tillsammans.
BorSedan många år tillbaka bor David Dencik i Danmark. 

Uppväxten i Danmark

David Dencik såg dagens ljus år 1974. De första av sina andetag drog han i Sverige, i Stockholm närmare bestämt men samma år som David föddes flyttade familjen till Köpenhamn. Det var i den danska huvudstaden David Dencik växte upp som son till socialpsykologen Lars Dencik och filmvetaren Kerstin Allroth. David föräldrar var båda svenska och därav var svenska modersmålet i familjehemmet. Lars Denciks föräldrar kom till Sverige som judar från det då naziockuperade Tjeckoslovakien. Davids farföräldrars judiska påbrå har kommit att vara ett stort fokus för Lars Dencik under hela hans karriär och han har gett ut flera böcker rörande judiskt liv i Sverige.

David Dencik växte alltså upp i Danmark under 70- och 80-talen och han gick i judisk grundskola men det dröjde innan han fastnade för teatern. Faktiskt var det via en typ av kampsport som Dencik fick upp ögonen för att agera. Kampsporten, som heter capoeira, kom att bli en stor del av David Denciks liv efter hans år som utbytesstudent i Brasilien. Den gestaltande delen av capoeira intresserade Dencik så till den milda grad att han närmade sig teatern och senare började på Teaterhögskolan i Stockholm. År 2003 examinerades han och sedan dess har publiken bland annat kunnat njuta av David Dencik i “Chernobyl”, Johan Rencks mästerverk till serie om katastrofen vid kärnkraftverket i Tjernobyl.

Andra stora roller som David Dencik gjort sig känd för är:

  • Simon Genz i “Kastanjemannen”
  • Toby Esterhase i “Tinker Tailor Soldier Spy”
  • Thomas Quick i “Quick

David Denciks fru håller sig i kulisserna

Rollerna har duggat tätt för David Dencik de senaste åren. Det var i svenska Lasermannen Dencik på riktigt slog igenom och blev ett namn på mångas läppar. Berömmelsen till trots har Dencik hållit sitt privatliv just privat. Det var nu många år sedan bröllopet mellan David Dencik och Sofie Dencik stod men David Denciks fru håller sig helst i bakgrunden. Sofie Dencik har sin egen karriär och verkar som jurist i Köpenhamn. Paret har två barn ihop och bor nära den danska huvudstaden, vilken har fungerat som David Denciks bas större delen av hans vuxna liv.

David Dencik har talat om hur han fortfarande erkänner sig till judendomen och till viss del lever som jude även om han menar att han också är en religiös ateist. I intervjuer har Dencik berättat hur han och familjen kombinerar judiska och kristna högtider och firar båda.

Dencik får stora internationella roller

Det är inte bara danska och svenska som David Dencik fått ta till som skådespelare. Sedan flera år är även engelska ett av hans återkommande arbetsspråk då Dencik ständigt är aktuell även på den internationella scenen. Med världen som sin arbetsplats har David Dencik spelat mot storstjärnor som Nicole Kidman, Elisabeth Moss och Daniel Craig, för att nämna några. Dessa stora roller har dock inte hindrat Dencik från att tacka ja till nordiska produktioner. Under 2022 kunde man till exempel se David Dencik göra en biroll i den svenska Netflix-succén “Kärlek och anarki”.

Innan pandemin bröt ut i världen 2020 besökte David Dencik Skavlan. Det publiken då inte fick ta del av var David Denciks Bond-roll. Det dröjde ända till 2021 innan David Dencik kunde berätta om sin rolltolkning av skurken och forskaren Valdo Obrutjev i Bondfilmen “No time to die”. Detta tack vare att inspelningarna fick sättas på paus i spåren av covid-19 och skådespelarna belades med munkavle under tiden. Filmen blev försenad flera gånger men till slut kunde biopubliken få ta del av den tjugofemte Bondfilmen, denna gång kryddad med dansksvenske David Dencik. Den 28 september 2021 hade filmen sin efterlängtade galapremiär i London.

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se