Hem » Fior di latte – blomma av mjölk

Fior di latte – blomma av mjölk

by Johannes Westin
Fior di latte – blomma av mjölk

Tycker du att det kan kännas lite jobbigt att behöva fråga servitrisen på en restaurang här hemma i Sverige vad olika ingredienser egentligen är? Det är du nog inte ensam om. Det blir allt vanligare med ovanliga ingredienser. Vad är till exempel “fior di latte” på pizza bianca som görs på surdegsbotten i vedeldad ugn hos den trendiga restaurangen?

Korta fakta om fior di latte:

Vad är det?En färskost
Vad liknar det?Mozzarella
Vad görs det av?Komjölk
Kan en gravid äta det?Ja

Fior di latte eller mozzarella?

Vad är fior di latte egentligen? Du har säkert ätit det en massa gånger utan att veta om att det var just det som du åt. Du trodde kanske att det var mozzarella – förmodligen stod det också mozzarella på menyn eller förpackningen. Men grejen är att äkta mozzarella tillverkas av mjölk från vattenbufflar. Om det var det som du fick så kan du vara ganska säker på att det stod “buffelmozzarella” eller “mozzarella di latte di bufala”. Det är en ost som är så pass lyxig och dyr att man gärna vill framhäva att det just är buffelmjölk som använts.

Eftersom namnet “mozzarella” är så allmänt känt så används det dock också för den något mindre exklusiva ostsort av samma typ, som görs av vanlig komjölk. Det korrekta italienska namnet på sådan ost är dock “fior di latte”, som ordagrant kan översättas med “blomma av mjölk”. Den mest prestigefyllda fior di latte som tillverkas i Italien görs i Agerola.

I takt med att den klassiska svenska pizzerian fått sig ett uppsving så har man infört nya koncept och nya ingredienser. Man vill gärna att begreppen ska låta lite exklusiva också. Trendiga pizzerior serverar till exempel, utöver den traditionella pizzan med tomatsås, gärna så kallad “pizza bianca”. Det betyder “vit pizza” och på den används gärna fior di latte.

Framställning av fior di latte och mozzarella

Tillverkningsmässigt är det inte någon direkt skillnad mellan hur man gör fior di latte och mozzarella. Det är som sagt framförallt mjölkens ursprung som skiljer. Eftersom buffelmjölken innehåller mycket mer av både protein och fett, så blir den krämigare och mera “rik” i konsistensen än om man använder komjölk.

Så här går en traditionell ystning av fior di latte eller mozzarella till:

 • Mjölken värms till 37 C.
 • En startkultur med mjölksyrabakterier tillsätts.
 • Blandningen får stå ca 30 minuter så att syrningen kommer igång.
 • Lite löpe tillsätts.
 • Blandningen får stå ca 20 minuter tills mjölken stelnat.
 • Ostmassan bryts i bitar med en ostharpa.
 • Omrörning av vassle med ostbitar i tills bitarna fått rätt konsistens och rätt syrningsgrad uppnåtts.
 • Vasslen silas av.
 • Vatten på 85 C hälls över ostbitarna.
 • Osten bearbetas för hand i det heta vattnet, så att dess trådiga konsistens bildas.
 • De bearbetade och formade ostarna läggs i saltlake.

För att man ska få den rätta, trådiga konsistensen på sin fior di latte eller mozzarella så är det framförallt två saker som är viktiga. Dels måste syrningsgraden ligga helt rätt när ystningen avbryts och dels måste osten bearbetas i riktigt hett vatten. Om man gör det för hand så krävs det tjocka gummihandskar mot värmen. Det finns andra slags ostar som tillverkas på liknande sätt, för att få samma speciella textur. Med ett samlingsnamn kallas dessa ostar för “pasta filata”.

Tack vare bearbetningen i värme så kommer det också att ske en pastörisering av osten. Det är därför som det går bra även för gravida att äta fior di latte eller mozzarella, även om själva mjölken inte pastöriserats innan tillverkningen startade.

Köpa fior di latte

Du hittar fior di latte att köpa i varenda livsmedelsaffär: ICA, COOP, Willys, City Gross och många andra. Tänk bara på att det förmodligen helt enkelt står “mozzarella” på förpackningen. Om det står endast det – och inte “buffelmozarella” – så kan du vara säker på att osten är gjord av komjölk. Du kan ju också alltid dubbelkolla genom att läsa ingrediensförteckningen.

Bottega fior di latte

En liten brasklapp så här på slutet. Om du beställer fior di latte som tillverkats av ett företag som heter Bottega, så lär du bli besviken om det var ost du var ute efter. Bottegas fior di latte är nämligen en italiensk likör som innehåller grappa, mjölk och vit choklad. Det kan ju vara gott det också.

Variationer och användning av Fior di Latte i moderna kök

I takt med att matkulturen utvecklas, expanderar även användningen av fior di latte bortom de traditionella pizzorna. Denna ost återfinns nu i allt från gourmetmackor till innovativa desserter. Fior di latte, med sin milda och krämiga textur, är en utmärkt bas för att balansera robusta och starka smaker.

Recepttips med Fior di Latte

 • Grillad Panini med Fior di Latte, soltorkade tomater och basilika
 • Päron och Fior di Latte Caprese med balsamicoreduktion
 • Choklad och Fior di Latte gelato

Nutritionella fördelar med Fior di Latte

Fior di Latte är inte bara gott, det är även relativt hälsosamt. Osten är rik på protein och kalcium, samtidigt som den är lägre i fett jämfört med många andra ostar. Att inkludera Fior di Latte i din kost kan vara ett gott alternativ för dem som önskar en balanserad diet.

Protein 18 g per 100g
Kalcium 500 mg per 100g
Fett 17 g per 100g
Kalorier 280 kcal per 100g

Ekologisk och hållbar produktion av Fior di Latte

Med ett växande intresse för miljövänliga och hållbara livsmedelsalternativ, har produktionen av ekologisk Fior di Latte ökat. Dessa produkter garanterar att mjölken hämtas från kor som föds upp under naturliga förhållanden, med fokus på djurens välbefinnande och minimal miljöpåverkan.

Varför välja ekologisk Fior di Latte?

 • Fri från syntetiska tillväxthormoner och antibiotika
 • Bidrar till minskad miljöbelastning
 • Stödjer småskaliga lantbrukare och mjölkbönder

Innovativa maträtter där Fior di Latte är stjärnan

För att lägga ett nytt spännande lager till traditionella svenska rätter kan Fior di Latte vara en spännande ingrediens. Prova att lägga till denna ost i en klassisk svensk potatisgratäng eller varför inte som en lyxig komponent i en sommarsallad?

Kreativa kombinationer med Fior di Latte

 • Potatisgratäng med Fior di Latte och rosmarin
 • Sommarsallad med Fior di Latte, vattenmelon och mynta
 • Bruschetta med Fior di Latte och hemmagjord pesto

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se