Lillebrors tycks vara det lilla bageriet med den långa kön. Sedan de slog upp dörrarna 2016 har det gått rykande bra för Lillebrors bageri i Stockholm. Vad är det som gör detta bageri så speciellt? Och vad är det som gör oss så exalterade över bröd och bakverk?
Kort om Lillebrors bageri
Vad? | Hantverksbageri med bröd, surdeg och bakverk |
Var? | Rörstrandsgatan 12, Stockholm |
Öppettider | Vardag 8 – 19, helger 8 – 17. Kan variera vid helg och högtid. |
Kontakt | Mail: [email protected]. Det finns inget telefonnummer tillgängligt. |
Omsättning | 2021 omsatte bolaget cirka 15 mkr (källa: sajten allabolag) |
Ägare | Stefan Berg |
Lillebrors bageri fyller Rörstrandsgatan
Ägaren till Lillebrors bageri, Stefan Berg, har en lång erfarenhet från bagerier. Dessutom är hans storebror och stora idol också bagare. Detta ligger även bakom verksamhetens namn. Tydligen är bageriet så populärt att det dagligen är en lång kö på Rörstrandsgatan i Stockholm. Det säger åtminstone recensioner och artiklar om stället. Lillebror Stefan har lyckats väl.
Rörstrandsgatan sägs vara en mysig gata. Speciellt under sommarmånaderna då den blir bilfri och uteserveringarna tar plats. På samma gata hittar man även andra favoriter som:
- Trattoria Corazza – italiensk restaurang
- Rawbata – japansk restaurang
- Mellqvists Café och Bar
- Rörstrands slottscafé
Få ställen har dock en kö som ringlar sig gatan ner. Det kan förstås bero på att Lillebrors inte direkt har någon servering inomhus. De som kommer dit köper oftast med sig sina godsaker hem. Kön sägs således röra sig relativt fort.
Vad kan man köpa på Lillebrors Bageri?
Kan bröd vara så speciellt att folk gör sig sådant besvär? Det tycks det verkligen vara. Många recensioner beskriver deras utbud som fantastiskt, bäst och himmelskt. Bland deras dagliga produkter finns:
- Kardemummabullar
- Frallor
- Matbröd
- Knäckebröd
Därutöver bestämmer säsong, råvaror och inspiration. Under sommaren har de serverat glass som också görs på plats. Runt jul är det förstås produktion av saffransbullar och vörtbröd som gäller. De har även fått stor uppmärksamhet för sina semlor.

Semlor – vad är det som gör dem så populära?
Semmeldagen kan tros vara ytterligare ett PR-trick i vår konsumtionsdrivna värld. Faktum är dock att traditionen kommer från fettisdagen – en gammal tradition. Det var dagen innan en 40 dagars fasta fram till påsk, enligt kristen tradition. En semla med socker, bröd, grädde och mandelmassa är en kaloribomb. Således är den teoretiskt perfekt för att lägga på sig innan en fasteperiod.
Sedan finns det andra fikadagar som kommit på senare år. Till exempel den 4 oktober har vi kanelbullens dag. Lillebrors bageri sålde tydligen 9 000 bullar den dagen i år enligt deras instagram. Och när vi talar om instagram – vilket konto för foodporn de har! Deras wienerbrödsliknande bakelser med färska bär, vaniljbullar och semlor får det att vattnas i munnen.
Lillebrors bageri – inget för ett glutenfritt eller hälsosamt liv?
Visst, idag finns det nästan alltid glutenfria alternativ på varje café och bageri man går till. Är man allergisk mot gluten, alltså har celiaki och blir riktigt sjuk, kan det ändå vara säkrast att undvika. I bagerier där de använder vanligt mjöl finns det alltid en risk att spår hamnar även på bakverk som görs utan mjöl.
Om man försöker leva ett liv utan gluten för hälsans skull kan man också lika gärna undvika bagerier. Det finns de som menar att gluten skapar inflammation i tarmludd och försämrar vår upptagningsförmåga av näringsämnen. Många har vittnat om förbättrad hälsa efter att ha slutat äta gluten. Vare sig det är sant eller ej diskuteras det flitigt.
Men finns det något hälsosamt med bröd och bakverk?
- Njutning – att njuta är hälsosamt
- Lycka – lyckan att få sätta tänderna i en färsk kanelbulle kan inte vara annat än nyttigt
- Umgänge – så mycket som vårt sociala cirkulerar kring fika. Definitivt hälsosamt.
- Frihet – friheten att inte tänka på vad som är nyttigt eller inte. Äta fritt och njuta av livets bästa stunder.