Berättelsen om Nils Karlsson Pyssling har fascinerat barn i över 70 år. Den lilla pysslingen, liten som en tumme, som blir vän med en vanlig pojke. Boken av Astrid Lindgren gavs ut 1949. Filmen – i regi av Staffan Götestam – kom 1990.
Snabbfakta om Nils Karlsson Pyssling
Bok-/filmtitel | Nils Karlsson Pyssling |
Författare/manusförfattare | Astrid Lindgren |
När skrevs boken? | 1949 |
När kom filmen? | 1990 |
Nils Karlsson Pyssling som film
Filmen om Nils Karlsson Pyssling kom 1990. Vid samma tid utgavs sammanlagt tio kortfilmer som baserades på Astrid Lindgrens noveller. Staffan Götestam regisserade och skrev en del av musiken tillsammans med Anders Berglund. Astrid Lindgren skrev manus till filmen och även texterna till sångerna som finns med i filmen. Det gjorde hon till alla filmer och och sånger som kom ut så länge hon levde.
Rollistan från filmen om Nils Karlsson Pyssling
Vem spelar Nils Karlsson Pyssling, undrar du kanske. Och har han gjort någon mer film? Filmen har, precis som boken, en kort rollista:
- Bertil – Oskar Löfkvist
- Nils Karlsson Pyssling – Jonatan Lindoff
- Mamma – Britta Pettersson
- Pappa – Charlie Elvegård
- Granntanten Hulda – Ulla Sallert
Jonatan Lindoff som spelade Nils Karlsson Pyssling har inte gjort någon mer film. Idag är han i fyrtioårsåldern och har bland annat jobbat som rekryteringskonsult och på Fotografiska museet. Oskar Löfkvist har haft en liten roll i en Beck-film. Numera är han han lärare på Cirkus Cirkör.
Den som vill se hela filmen på svenska kan till exempel köpa den på dvd. Eller streama den från exempelvis SF Anytime, Viaplay och C more.
Vad det är bra att jag har dig – populär sång från filmen
I filmen om Nils Karlsson Pyssling sjunger pojken Bertil och pysslingen Nils några sånger. Sångerna finns att lyssna på på CD och på till exempel Spotify. Av de tre sångerna – Lätt som en plätt, Oj vad vi är glada och Vad det är bra att jag har dig – är det särskilt en sång, den sistnämnda som blivit populär. Framför allt vid till exempel barndop och bröllop. Kanske är det de sista orden från visans sångtext “för ingen, nej ingen vill va´ ensam” som gör att inte ett öga är torrt vid det högtidliga tillfället.
Nils Karlsson Pyssling, Bertil och råttan Tjoffsan
Berättelsen om Nils Karlsson Pyssling utspelar sig hemma hos pojken Bertil. Han är ensam hemma och har tråkigt när hans mamma och pappa jobbar. Han får gärna gå över till grannen, tant Hulda, i lägenheten intill. Men hon vill bara spela fia, och det tycker Bertil är tråkigt. Men en dag hör Bertil små, trippande steg under sängen. Där står en pojke, liten som en tumme. Han presenterar sig som Nils Karlsson Pyssling.
De två pojkarna bli vänner. Inte minst sedan Bertil får lära sig att trycka med fingret på en spik i väggen och säga “Killevippen”. Då blir han lika liten som pysslingen, och kan följa med honom in genom råtthålet och ner för trappan till Nisses lägenhet. Den kalla, tomma lägenheten hyr han av råttan Tjoffsan. Bertil kånkar ner möbler från dockskåpet, en sockerskål att bada i, tändstickor som ved till kakelugnen. Och inte minst mat och en ostkant att betala hyran med.
Nils Karlsson Pyssling i bokform sedan 1949
Filmen om Nils Karlsson Pyssling bygger på Astrid Lindgrens saga. Den gavs först ut 1949 i novellsamlingen med samma namn – Nils Karlsson Pyssling. Bland de andra åtta novellerna i boken fanns Peter och Petra, Mirabell och Allra käraste syster. Eva Billow och Ilon Wikland illustrerade.
Några år senare, 1956 kom boken ut som bilderbok, då med titeln Nils Karlsson Pyssling flyttar in. För illustrationerna stod Ilon Wikland. Och precis som de flesta av Astrid Lindgrens böcker är den här sagan populär än idag.
Nils Karlsson Pysslings hus populärt besöksmål på Astrid Lindgrens Värld
På Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby finns flera av de olika sagofigurernas hem uppbyggda. Nils Karlsson Pysslings hus är väldigt populärt i alla åldrar. Där är hela rummet och alla möblerna byggda i stora modeller. Så stora att besökarna få känna sig små som pysslingar. Utan att behöva säga killevippen först. För att kunna öppna Nils Karlsson Pysslings dörr skulle två personer behöva stå på varandra för att nå upp till handtaget.
Modern Påverkan av Nils Karlsson Pyssling
Nils Karlsson Pyssling fortsätter att vara en inspirationskälla, inte bara för barn utan även för vuxna. Den tidlösa berättelsen om vänskap och fantasins kraft talas det om i olika former; alltifrån teaterproduktioner till utbildningsprogram i skolor. Astrid Lindgrens förmåga att skapa en värld där det lilla blir stort har påverkat synen på barnlitteratur globalt.
Var kan man uppleva Nils Karlsson Pyssling idag?
Astrid Lindgrens Värld | Här finns interaktiva föreställningar baserade på boken. |
Svenska skolor | Ämnesintegrerade projekt där eleverna utforskar berättelsens teman. |
Online plattformar | Digitala bibliotek och läsappar inkluderar ofta denna klassiker. |
Nya Utgåvor och Översättningar
Nils Karlsson Pyssling har publicerats i flera nya utgåvor och översatts till många språk. Varje ny utgåva ger möjligheter att återupptäcka och introducera berättelsen för en ny generation läsare, vilket understryker dess universella appell.
Kulturell Inverkan och Pedagogiska Aspekter
Boken används ofta i pedagogiska sammanhang för att diskutera teman som ensamhet, vänskap och empati. Dessutom är den ett utmärkt exempel på hur litteratur kan användas för att stimulera barns fantasi och kreativ tänkande.
Samlingssida för Nils Karlsson Pyssling
- Bokklubbar: Många bokklubbar väljer denna novell för gemensamma läsningar och diskussioner.
- Filmvisningar: Skolor och bibliotek anordnar visningar av filmen som komplement till bokläsningen.
- Teateruppsättningar: Lokala teatrar tar ofta upp Nils Karlsson Pyssling som en del av sin repertoar för barn och familjer.
Framtidens Klassiker
Trots att det har gått över sju decennier sedan första publiceringen, står det klart att Nils Karlsson Pyssling kommer att fortsätta inspirera och underhålla framtida generationer. Med nya medier och teknologier finns det oändliga möjligheter att återberätta och sprida denna älskade saga till en global publik.