Hem » Sällskapsspel utan krångliga regler

Sällskapsspel utan krångliga regler

by Johannes Westin

Ibland vill man helt spontant spela klassiska sällskapsspel med familj och vänner. En del backar och tycker det är omständigt att behöva lära sig en massa regler till olika krångliga spel, i denna guide ger vi tips på spel som inte kräver allt för mycket av deltagarna!

Lätta kortspel

Det enklaste att spela är förmodligen något av alla enkla och lätta kortspel som det finns att välja mellan. För det första behöver man inte mer förberedelser än att man äger en kortlek, för det andra finns det spel som inte tar mer än 1 minut att lära sig. Enkla kortspel med lätta regler är dessutom ett mycket bra alternativ för yngre deltagare!

För att ge några konkreta exempel kan det vara kortspel som exempelvis Svartepetter, spelet där man hittar en förlorare istället för vinnare. Detta kortspel tar inte mycket mer än några minuter att genomföra, för att sedan inleda en ny runda. Eller varför inte spela Svälta räv? I detta lätta kortspel går det ut på att samla ihop så många kort som möjligt, vinnaren är den som sitter med alla kort på hand först av alla.

Till sist rekommenderas kortspelet Fusk, i detta spel är det tillåtet att fuska. Deltagarna turas om att lägga ett till fyra kort på bordet med baksidan uppåt, för att sedan berätta vad man lagt. Det är upp till spelaren att tala sanning eller ej, om en annan deltagare misstänker fusk kan man anklaga denne för detta och den som har rätt i fallet slipper plocka upp korten på hand.

Enkla brädspel

Tycker man inte om att spela kort kan man alltid ta till ett klassiskt brädspel. Här krävs det dock att man har själva spelet hemma givetvis. Ett enkelt och roligt brädspel som inte kräver mer än 1 minuts genomgång är Fia med knuff, eller Ludo som det också kan kommas att kallas. Här har varje deltagare vars fyra spelpjäser instängda i en ruta, man kastar tärningen och hoppas på en etta eller sex för att få plocka ut en spelpjäs, som sedan ska gå ett varv runt spelplanen för att till sist gå i mål.

På vägen finns risken att man knuffas ut av en motståndare, om dennes pjäs landar på samma ruta som din vid något tillfälle. Lika väl som du riskerar att knuffas ut kan du lika gärna ha tur och lyckas knuffa ut dina motståndare. Den som först är i mål med sina fyra pjäser har vunnit, ett riktigt roligt sällskapsspel som inte kräver att du är superalert och fokuserad på olika regler!

Frågesport

Ett annat alternativ är att spela frågesportspel, har man inget dedikerat frågesportspel hemma kan man hitta digitala varianter som app eller på någon hemsida. Reglerna är så pass enkla att en av deltagarna läser upp en fråga, och den som svarar rätt först får ett poäng. Sedan turas man om att vara den som läser upp frågorna.

Man kan själv i gruppen komma överens om hur många poäng som krävs för vinst, vill man så kan man även köra med minuspoäng, där den som svarar fel får avdrag av sina insamlade poäng. Frågesport finns i alla möjliga kategorier som sport, historia, mat, världsrekord, matematik med mera. Ett roligt alternativ som man kanske inte gör allt för ofta!

Att spela sällskapsspel är bra för knoppen!

Inte nog med att det är trevligt att spela spel så är det även nyttigt för hjärnan. När vi ständigt lutar oss bekvämt mot datorer och andra hjälpmedel får vi inte samma nytta av vår hjärna, Lunds Universitet har en hel del bra artiklar baserade på studier som påvisar hur viktigt det är att träna sin hjärna, vilket man på många vis gör genom att spela helt vanliga sällskapsspel!

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se