Hem » Skvaller om FIFA 24: Hur kommer det nya fotbollsspelet EA Sports FC 24 att se ut? 

Skvaller om FIFA 24: Hur kommer det nya fotbollsspelet EA Sports FC 24 att se ut? 

by skvallra

Den internationella fotbollsorganisationen FIFA och det globala spelföretaget EA Sports har haft ett långt licenssamarbete. Sedan 1993 har EA Sports släppt ett årligt fotbollsspel vid namn FIFA, något som har möjliggjorts av det täta samarbetet med FIFA. Men inför årets spelsläpp kommer saker och ting att se annorlunda ut. EA Sports har nämligen inte fått sin licens för namnrättigheterna beviljad. Det gör att FIFA 24 kommer att heta EA Sports FC. 

Genom åren har det funnits många utmanare när det gäller att ta fram det bästa fotbollsspelet till spelkonsoler, datorer och mobiler. Men inom det internationella spelcommunityt har det aldrig varit någon diskussion om vilket fotbollsspel som egentligen är bäst. Det klassiska FIFA Football-spelet från EA Sports har varit överlägsna sedan tidigt 1990-tal när man släppte den första upplagan. 

TV-spelsserien FIFA Football har släppts årligen sedan 1993 och har gått att spela på flera olika enheter. Den konkurrent som har varit närmast att konkurrera ut FIFA-spelen har varit PRO Evolution Soccer, men i ärlighetens namn har det inte varit nära. Det faktum att FIFA-spelen har släppts varje år har dessutom gjort att spelen hela tiden har varit uppdaterade, men också funnits i människors medvetanden. 

EA Sports är dessutom ett spelföretag helt specialiserade på sportspel. Förutom FIFA-spelen släpper man bland annat NHL-spel. Precis som inom fotbollskategorin är man världsledande med sina ishockeyspel. Det faktum att man har valt att nischa sig till just sportspel, och inte sysslar med spel till olika casino online eller helt andra typer av spel, gör förmodligen att EA Sports är så bra på det man gör. Man är helt enkelt specialister. 

Men från och med spelsläppet hösten 2023 kommer saker och ting att se annorlunda ut för EA Sports FC. Det omåttligt populära fotbollsspelet FIFA kommer fortfarande att släppas, men nu under ett nytt namn. Eftersom man inte lyckats enas om en förlängning av licensrättigheterna med den internationella fotbollsorganisationen FIFA får man inte längre döpa spelen till just FIFA. 

Det är anmärkningsvärt med tanke på att det här namnmönstret går igen i alla sportspel som släpps av EA Sports. Inom amerikansk fotboll heter spelen Madden NFL, inom ishockey heter spelen NHL, inom basket är det NBA som är spelnamnet och inom MMA är det EA Sports UFC som gäller. Till och med inom formel 1 (F1) och golf (PGA Tour) är namnen välkända från sportens egna sammanhang. Det gör att fotbollsspelen från och med årets släpp kommer att bryta det mönstret. 

Men vad vet vi egentligen mer om det nya fotbollsspel som kommer att släppas under 2023 av EA Sports FC, men som alltså inte längre kommer att heta FIFA 24? Låt oss titta närmare på det skvaller, de rykten och de bekräftade uppgifter som finns om spelet. 

Bekräftat namn: FIFA 24 blir EA Sports FC 24 

Det spekulerades länge om namnet på FIFA-spelen när det stod klart att det inte längre får heta FIFA. Nu är det helt bekräftat att namnet kommer att bli EA Sports FC och att man, likt när det gällde FIFA-spelen, lägger till själva året efter namnet. 

Tänk på att fotbollsspelen från EA Sports släpps i början av en fotbollssäsong, som i den internationella fotbollen inleds på hösten och avslutas nästkommande vår. Således heter spelen det år då säsongen avslutas. I det här fallet blir det EA Sports FC 24 eftersom säsongen 2023/2024 avslutas först våren 2024. 

Bekräftat utgivningsdatum: 29 september 2023 

Det har spekulerats om när EA Sports ska släppa det nya fotbollsspelet, men nu står det klart att EA Sports FC 24 kommer att släppas den 29 september 2023. Släppet är globalt och över flera plattformar. Det gör att spelare över hela världen får tillgång till spelet ungefär samtidigt, oavsett enhet, plattform och var man bor. 

Det vanligaste är att EA Sports har släppt sina FIFA-spel just i slutet av september, men under coronapandemin valde man att släppa FIFA 21 redan i augusti månad. Det är dock ett av få undantag när det kommer till spelsläppen. 

EA Sports FC 24 påminner mycket om FIFA 23 

Det har släppts en trailer för EA Sports FC 24 och av den att döma kommer spelet att påminna väldigt mycket om det senaste spelet FIFA 23. En del spelare var oroliga att spelet skulle förändras mycket i samband med namnbytet, men så ser inte ut att bli fallet. En del spelare har också hoppats på stora strukturella förändringar, men enligt rapporter är det snarare mindre förändringar som kommer att ske. Tekniken är också samma!

Det finns däremot en sak som har oroat nästan alla som har följt tv-spelsserien FIFA Football nu när spelet byter namn. Den tappade licensen för namnrättigheten FIFA gäller alltså bara namnet FIFA och inte namnrättigheterna för spelare, klubbar, ligor och de flesta turneringar. Det är en vanlig missuppfattning som många har att det inte längre kommer att gå att spela med de välkända internationella stjärnorna. Men du behöver inte oroa dig – på så vis kommer EA Sports FC 24 vara precis samma som sina föregångare! 

Däremot ska man ha med sig att FIFA-licensierade tävlingar, som exempelvis VM i fotboll eller klubblags-VM, inte längre får vara en del av spelet. Anledningen är att dessa namn ingår i de licensrättigheterna som parterna inte har enats om att förlänga. 

Så varför väljer FIFA att inte förlänga licensen med EA Sports? Enligt rapporter, och indikationer från FIFA själva, har man ambitioner på att lansera ett eget fotbollsspel. Det mesta tyder på att ett sådant spel kommer att släppas först till nästa säsong, det vill säga om ett år. Det återstår att se om FIFA har det som många andra spelutvecklare har saknat, nämligen den innovativa förmågan att utmana EA Sports på allvar. 

Alexander Isak tar plats bland stjärnorna i marknadsföringen 

EA Sports har redan börjat marknadsföra sitt nya fotbollsspel och ur ett svenskt perspektiv är det fantastiskt roligt att Alexander Isak finns med i kampanjmaterialet. I trailern tar Alexander Isak plats till vänster på omslagsbilden. 

Övriga spelare som finns med är bland annat Erling Haaland, Ronaldinho, David Beckham, Heung-min Son, Virgil van Dijk, Zinedine Zidane och Bakayo Saka. Säga vad man vill, men det är ett imponerande sällskap att ta plats i som svensk. 

 

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se