Hem » Fler föredrar fortfarande pappersböcker än digitala böcker

Fler föredrar fortfarande pappersböcker än digitala böcker

by skvallra
opened book on grass during daytime

Man skulle kunna tro att e-böcker och ljudböcker borde ha tagit över. De är ju trots allt billigare och lättare att få händerna på idag än de någonsin varit förr. Tänk Kindle, Audible, Scribd (EverAnd) och mer. Trots detta föredrar svenskar i alla åldrar märkligt nog tryckta böcker av papper! Vi utforskar statistiken kring vem som läser – och varför pappersböcker faktiskt är det bästa valet.

Så här mycket läser vi

De älskade pappersböckerna

De flesta (kring 70%) svenskar föredrar pappersböcker över de andra tillgängliga formaten. Detta är alltså fortfarande det populäraste formatet – i alla åldrar.

Anledningarna till att man väljer pappersböcker har ofta att göra med känslan av en fysisk butik. Vissa anger att de gillar att de äger en fysisk bok de dessutom kan låta ut om de vill, att pappersböcker har en själ och att känslan av en bok hjälper dem att hålla sig i nuet. Pappersböcker har helt enkelt en unik närvaro och tar fysiskt upp plats.

Bristande koncentration är en anledning. Väljer man t.ex. att läsa på mobilen är man bara ett par snabba klick borta från en värld av annan underhållning, från tusentals spel till filmer till TikTok-videor och spel av alla slag.

Samma gäller inte om man läser på en Kindle (en e-läsare som endast låter dig läsa böcker och ingenting annat). Det kan dock finnas anledning till att välja fysiska böcker – undersökningar visar att de som läser från papper kommer ihåg informationen de läser bättre.

Fördelarna med att läsa böcker

Fysiska böcker är ofta bäst, men oavsett formatet man väljer finns det fördelar med att läsa. Många fördelar har bevisats och de viktigaste relaterar till tankeförmåga. Även i hög ålder. Specifika fördelar? Ett förbättrat minne, högre intelligens, kreativitet och ett skarpt sinne.

Ett högre EQ (emotionell intelligenskvot) är en annan fördel med att läsa – men tänk på att det ska vara skönlitteratur. Man kan få en bättre förståelse för andra människor genom att läsa. 

Många föräldrar vill att sina barn ska läsa, men vet inte hur. Det bästa sättet att introducera dem är högläsning. Även efter att barnen kan läsa själva kan man fortsätta. Detta uppmuntrar deras intresse. Det blir roligt och spännande. De vill då själva läsa mer. Det bästa sättet att uppmuntra ett beteende är att göra det till någonting positivt.

Stress är ett vanligt problem med negativa kopplingar. Långvarig stress ökar chansen att man drabbas av ett flertal sjukdomar. Glöm dagens bekymmer genom att dyka in i en bok. Att ha näsan i en bok lönar sig vare sig du läser skönlitteratur eller facklitteratur. En lässtund kan minska stress upp till 68 %. Inte illa.

Man slappnar också av utan blått ljus och kan lättare somna efter att ha läst – om man läser en pappersbok.

Slutsats

Det finns nackdelar med detta – fysiska böcker är fortfarande bättre för dig än e-böcker. Detta är kanske något vi människor ändå vet instinktivt. De flesta föredrar just detta medium trots att det inte är lika lättillgängligt och ofta dyrare än alternativen.

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se