Hem » Hur länge håller kokta ägg? 

Hur länge håller kokta ägg? 

by skvallra

Ingen vill äta dålig mat, eller matvaror som har passerat sitt bäst före-datum. Men ibland kan det var svårt att veta när det är dags att slänga maten. Ett exempel på matvaror som är svåra att veta om de är för gamla är ägg. Hur länge håller kokt ägg i kylen?

Det korta svaret är: ungefär en vecka om det är hårdkokt med skalet kvar. Något kortare om det är löskokt. Det lite längre svaret är att du behöver använda ditt sunda förnuft och ditt luktsinne. Om ägget luktar konstigt eller ser ovanligt ut ska du inte äta det.

Hur är det i rumstemperatur då?

Ja, hur länge håller kokta ägg i rumstemperatur? Även här får du förlita dig på ditt sunda förnuft. Det beror helt enkelt lite på. Ligger ägget mitt i solen med sprickor i skalet?, är det rötmånad?, och så vidare. Ett kokt ägg med intakt skal håller i alla fall några timmar i rumstemperatur, men vid längre tid än så ökar risken för att ägget ska bli dåligt. 

När man behöver veta svaret på “hur länge håller kokta ägg?”

Även om det kan kännas svårt att hålla reda på hur länge ägg håller i och utanför kylskåp finns det ett enkelt sätt att minnas när ägget kokades. Det går nämligen utmärkt att skriva på äggskal med vanlig blyertspenna. På så vis kan man lätt skriva äggets kokdatum direkt på ägget. Då behöver andra i ditt hushåll inte oroa sig över hur länge ett kokt ägg håller sig i kylen. Du har ju redan datummärkt det!  

Optimal förvaring för hållbarhet

För att maximera hållbarheten på kokta ägg i kylskåp är det viktigt att de förvaras korrekt. Ägg bör förvaras i en lufttät behållare eller plastfolie för att minimera exponering för luft och behålla färskheten. Förvara aldrig ägg i kyldörrsdörren, då temperaturen där ofta varierar.

Testa äggets färskhet med vattentestet

Ett pålitligt sätt att kontrollera om ett kokt ägg fortfarande är ätbart är genom vattentestet. Placera ägget försiktigt i en skål med vatten:

  • Om ägget sjunker till botten och ligger platt är det färskt.
  • Om ägget står upp men fortfarande rör vid botten, är det äldre men fortfarande ätbart.
  • Om ägget flyter till ytan, är det troligtvis dåligt och bör inte konsumeras.

Tabell över kokta äggs hållbarhet

Typ av ägg Hållbarhet i kylskåp Hållbarhet i rumstemperatur
Hårdkokt med skal 1 vecka Några timmar
Löskokt med skal 4-5 dagar 2 timmar
Pocheade 2 dagar 1 timme

Kreativa sätt att använda gamla ägg

Om du märker att dina kokta ägg närmar sig slutet av sin hållbarhet, varför inte prova några kreativa recept? Här är några idéer:

  • Gör en äggröra med örter och kryddor.
  • Skapa en matig äggsallad med majonnäs, senap, och finklippta grönsaker.
  • Baka en proteinrik äggmuffin med bacon och ost.
Dessa recept hjälper dig inte bara att minimera matsvinn utan också att njuta av läckra måltider.

Säkerhetstips för hantering av ägg

Även om ägg är näringsrika och en grundläggande del av många dieter, är det viktigt att hantera dem säkert för att undvika matförgiftning:

  • Alltid tvätta händerna noggrant både före och efter hantering av råa och kokta ägg.
  • Använd olika köksredskap för råa och redan tillagade äggprodukter för att undvika korskontaminering.
  • Kyl ner kokta ägg snabbt efter kokning för att förhindra bakterietillväxt.

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se