Hem » Köpa nytt eller laga den gamla med nya elektronik komponenter?

Köpa nytt eller laga den gamla med nya elektronik komponenter?

by skvallra

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man funderar på om det är bättre att köpa en ny apparat eller laga den gamla. När vi pratar in apparater handlar det om alla olika elektroniska saker, som TV, kylskåp, datorer, strykjärn etc. 

Dom flesta köper nytt när en apparat går sönder

Det är inte alltid lätt att veta vad man ska göra när en apparat går sönder. Man kan fundera på om man ska köpa en ny eller reparera den gamla. Oftast är det bättre att köpa en ny, eftersom det är billigare och enklare. Dessutom får man ofta en garanti med den nya apparaten, så man slipper oroa sig för att den ska gå sönder igen inom kort. 

Är det värt att laga apparater som gått sönder?

Det är alltid värt att laga apparater som gått sönder. Genom att laga en apparat istället för att köpa en ny, minskar man på mängden avfall som skapas. Dessutom innebär detta att man slipper använda nya resurser till att tillverka en ny apparat. Att laga en apparat tar kanske mindre tid än man tror, och det kan också vara enklare än man tror. Dessutom finns det många verkstäder som specialiserar sig på just reparationer av elektronik och dom kan enkelt hitta de komponenter dom behöver på https://www.tme.eu/se/ så man behöver inte oroa sig för att inte veta hur man ska göra.

Är det bättre för miljön att laga apparaten som gått sönder?

Det är alltid bättre för miljön att laga en apparat som gått sönder, än att köpa en ny. Det tar mindre resurser och energi att laga en apparat, och det innebär också mindre avfall. Dessutom kan det vara billigare att laga en apparat, än att köpa en ny. 

3 anledningar till varför du inte ska kasta ut dina trasiga apparater

1. De kan fortfarande vara användbara
En av de stora orsakerna till att folk kastar ut sina trasiga apparater är för att de tror att de inte längre är användbara. 
2. De innehåller farliga kemikalier
Apparater innehåller ofta farliga kemikalier som kan vara skadliga för miljön och din hälsa. När du kastar ut en apparat släpper du dessa kemikalier ut i naturen, och de kan påverka djur och växter i närheten. 
3. Du kan tjäna pengar på dem
Det finns många stora företag som betalar bra priser för begagnade apparater. Detta är ett bra sätt att tjäna lite extra pengar, och det hjälper också till att minska mängden skräp i naturen. 

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se