Hem » Möjligheterna med metaversum – spelvärldens utveckling

Möjligheterna med metaversum – spelvärldens utveckling

by skvallra

Vad är metaverusm?

Det är inte helt enkelt att beskriva metaversum, men förenklat kan det ses som en virtuell verklighet som låter sina användare interagera i 3D med en virtuell miljö, samtidigt som det finns möjligheter för dem att kommunicera med varandra. Själva uttrycket metaversum kommer från termen meta, som betyder bortom, och universum, vilket formar betydelsen bortom universum. Kort sagt är metaversum en virtuell mötesplattform där tekniken gör att du kan uträtta saker själv eller med hjälp av andra. 

Metaversum och sociala medier

Många av oss hörde först talas om termen när Facebook nyligen bytte namn till ”Meta” och började tala sig varma om metaversum-konceptet. Företaget följde upp sitt namnbyte med ett 50-miljonerdollraprojekt att förvandla sina sociala medieplattformar till metaversum-mötesplatser i 3D. Facebooks VD Mark Zuckerberg delade med sig av sin vision att innefatta möjligheten att studera, arbeta, skapa konst eller äga fastigheter inom metaversum med hjälp av NFT:er (Non-fungible tokens som är en typ av blockchain-teknik som bland annat används som ägarbevis) och kryptovaluta som de fundamentala, ekonomiska byggstenarna.

Metaversum inom spelvärlden

När det kommer till utvecklingen av metaversum ligger spelföretagen som så ofta i framkant.  Exempelvis har Fortnites skapare Epic Games har skapat sitt eget metaversum och allt fler konkurrenter lanserar sina egna tolkningar i takt med att tiden går. 

5 Tillämpningar av metaversum i virtuella spel

  • Möjligheten att spela tillsammans

I ett metaversum kan spelare interagera med den virtuella världen på ett sätt som gör det möjligt att bygga och förbättra kontakter. Spel som tillåter flera användare kan få nya dimensioner tack vare att spelarna kan kommunicera med andra användare, ta kontakt med vänner och skapa relationer.

  • Spel om riktiga pengar

Metaversum gör det även möjligt för användarna att tjäna pengar, exempelvis genom att delta i metaversum-baserade kryptospel som tillåter dem att köpa och sälja föremål och uppgraderingar i spelet.

  • En anpassningsbar spelmiljö

Metaversum erbjuder sina användare en fantastiskt kreativ spelmiljö som dessutom är väldigt anpassningsbar. Det är enkelt att lägga till spelare, skapa underspel och använda spelupplevelsen som en plattformsliknande plats för andra virtuella speluppgifter.

  • Överföring av resurser i spelet

Tack vare Metaversums utbyggbara design är det enkelt för användare och spelare att överföra utrustning eller uppgraderingar från ett spel till ett annat med ägande som bland annat styrs av NFT:er och kryptovaluta.

  • Multisensorisk fördjupning

Metaversum ger även användarna en mer naturlig upplevelse med hjälp av MR (mixed reality) och AR. Mixed reality kan användas i Metaverse-spel för att sömlöst växla från AR-gruppmeddelanden till datorspel som använder Mixed reality innan en heltäckande Metaverse Virtual Reality-miljö tillämpas.

Finns det några risker med metaversum?

I takt med att tekniken utvecklas finns det risker att vår personliga integritet tar stryk. Bland annat kan olika användarenheter krävas – som olika headsets, plagg och till och med pulsövervakande sensorer som håller koll på våra känslor. Tjänsten kommer därför innebära frånlämnande av personliga data och information vilket är en stor anledning till att utvecklingen ses som problematisk av vissa. En del forskare har till och med kallar metaversum som skadligt för mänskligheten eftersom det kan få användare att tillbringa ännu mer tid i en digital värld istället för att interagera med den ”verkliga”.

Oavsett vilket fullkomligen rusar tekniken framåt och det är svårt att förutspå exakt hur framtiden kommer att te sig. Men en sak som är säker är att metaversum är här för att stanna.

 

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se