Hem » Plantera och så frö under höst och vinter

Plantera och så frö under höst och vinter

by skvallra

Många tror att sådd enbart är någonting att syssla med under vår och sommar. Det är faktiskt inte sant. Du kan faktiskt så många saker under både höst och vinter. Dessutom kan du smidigt köpa dina frön på nätet. Impecta är en butik som tillhandahåller en mängd frön som du kan så både på hösten och vintern.

Växter att så till hösten

Det finns en hel del växter och blommor du kan så på hösten. Några saker kan skördas redan på hösten medan andra skördas på våren istället. Det viktigaste är att välja att så sådant som klarar lägre temperaturer. Temperaturskillnaderna kan vara ganska stora på hösten.

Vill du skörda på hösten ska du dessutom välja grödor som har en kort utvecklingstid. Bland dessa finns till exempel rädisor, ruccola, spenat och vissa asiatiska bladgrönsaker.

Om du hellre vill vänta på att kunna se eller äta dina plantor tills våren kommer kan du plantera saker såsom blåklint, ringblomma, morot, gräslök och dill. Plantorna börjar inte gro och växa förrän värmen kommer tillbaka men du har ändå sparat tid. På så sätt kan du njuta av grönsaker långt tidigare än om du väntar med att så till hösten.

Växter som passar för vintersådd

Att så under vintern är inte så vanligt, men det fungerar utmärkt för en del frön. Även här underlättar det för stressen du annars kan känna på våren. När du väljer att plantera på vintern kan det göras på friland, i pallkragar och även i växthus. Du väljer helt enkelt det som passar dig och din trädgård.

När du ska så under vintern är det viktigt att du väntar med att så fröna tills jorden är frusen. Gödsla gärna jorden innan det fryser till så att det är förberett. Precis som vid höstsådd börjar inte fröna gro förrän temperaturen har blivit varmare.

Vid vintersådd gör du precis som under andra säsonger, du sår fröna och täcker med jord. Det ska helst göras en dag när det inte blåser så mycket för att undvika att fröna blåser bort. Du kan gärna täcka dem snö efteråt också.

Få din skörd tidigare

Det finns en hel del växtarter som tål kyla och du kan så grödor under hösten också. Vi pratar då om ringblommor, grönkål, ruccola, spenat och blåklint. Även perenner fungerar bra att så under hösten. Så kommer de upp på våren sedan.

Köp dina frön och börja din höst- och vintersådd redan i år. Då får du mindre trädgårdsarbete att utföra under våren och kan njuta av goda grönsaker tidigare.

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se