Hem » Vad är bitcoin egentligen?

Vad är bitcoin egentligen?

by skvallra

Bitcoin, som du bland annat kan handla på bitcoinpro är ett betalsätt som växer i popularitet. Men vad är det egentligen, och vem uppfann det? Svar på den frågan och fler får du precis nu. 

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta som inte kontrolleras och styrs av myndigheter såsom dollarn och kronan. Bitcoin är en decentraliserad valuta som styrs av utbud och efterfrågan, och inte av myndigheter och regeringar. Det tekniska sköts med blockkedjeteknik som bland annat ser till att alla transaktioner är säkra. 

Kryptovalutan uppfanns av en person som gick under pseudonymen Satoshi Nakamoto. Ingen vet vem Satoshi Nakamoto är, det finns bara kvalificerade gissningar om hans identitet. 

Hur fungerar bitcoin?

Bitcoin fungerar tack vare blockkedjetekniken som ser till att alla transaktioner såväl säkras som bokförs. Blockkedjan ser alltså till att alla block säkras och aldrig förändras, och tack vare det blir alla bitcoin-transaktioner säkrade. 

Vad är bitcoin mining?

Bitcoin mining är process där man säkrar upp bitcointransaktioner med sin egen enhet och får lite bitcoin själv som tack för hjälpen. Rent tekniskt går det till på så sätt att den som utvinner bitcoin ser till att lösa komplexa algoritmer – och ju bättre och mer prestandastark enhet du har desto mer bitcoin kan du utvinna. 

Det viktigaste du kan ha som bitcoin-miner är ett starkt grafikkort, men andra delar såsom processor och RAM-minne spelar också en viss roll. 

Vem är det som använder bitcoin?

Många privatpersoner använder bitcoin för att betala för saker som iptv och produkter inom nischer såsom hemelektronik. Exempel på företag som accepterar bitcoinbetalningar finns det också såsom CyberghostVPN, WordPress, Subway och Wikipedia. 

Vad kostar en bitcoin?

Idag, år 2023 kostar en bitcoin strax över 300 000 kr per styck. Värt att tänka på är samtidigt att kursen kan svänga fort både upp och ner. 

Vem investerar i bitcoin?

Det är både företag och privatpersoner som väljer att investera i bitcoin. Du ska samtidigt veta att det finns stora risker med att investera i bitcoin. Värdet för en bitcoin har varit dubbelt så hög som idag, och så även betydligt lägre än idag. 

Så risken för att tjäna pengar är stor, men risken för att förlora dina insatta pengar är också stor om du väljer att investera i bitcoin. Vänligen betrakta inte denna artikel som ekonomisk rådgivning och tänk på att det finns risker med alla ekonomiska transaktioner. 

Vem uppfann bitcoin?

Den person eller grupp som uppfann bitcoin går under namnet Satoshi Nakamoto. Ingen vet exakt vem det är, men ett par namn har kommit upp som tänkbara kandidater, inklusive Hal Finney och Dorian Nakamoto. Men som sagt, vem eller vilka det är som uppfann bitcoin vet ingen. 

Vad ska man tänka på om man investerar i bitcoin?

Om du investerar i bitcoin är det viktigt att bara investera med pengar du har råd att vara utan. Du ska också tänka på att kursen för bitcoin i regel rör sig snabbt, vilket är en stor anledning till att man ofta antingen tjänar eller förlorar stort när man handlar med bitcoin. 

 

En annan viktig sak är att det finns utmanare till bitcoin såsom Litecoin och Dogecoin. Bitcoin är alltså långt ifrån den enda kryptovalutan. Fast även om bitcoin inte är den enda kryptovalutan är bitcoin den kryptovaluta som är mest populär, och den kommer sannolikt vara det en bra tid framöver. 

 

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se