Hem » Hur höjda räntor kommer att påverka dig

Hur höjda räntor kommer att påverka dig

by Johannes Westin

I de flesta ekonomier runt om i världen ökar inflationen. Det finns flera anledningar till att det kan bli inflation. Det kan handla om urholkning av penningvärdet, som en konsekvens av att Centralbanken pumpat ut för mycket pengar. Det kan även bero på att efterfrågan är större än det möjliga utbudet, vilket innebär ökade priser.

Den rådande inflationen är mycket på grund av covid-pandemin. Med de starka restriktioner som var blev efterfrågan på tjänster betydligt mindre och miljontals människor som blev av med sina jobb. I denna artikel går vi igenom hur de höjda räntorna och inflationen kommer påverka dig och det övriga samhället.

Därför höjs räntan

Med en rådande inflation så ökar priser på både varor och tjänster, vilket gör att köpkraften blir mindre och mindre. Man kan säga att ju högre inflation det är, ju mindre är dina pengar värda.

I Sverige har Riksbanken som uppgift att hålla inflationen cirka 2 procent. För att dämpa inflationen och kyla ner ekonomin har Riksbanken höjt räntan. Detta leder till att efterfrågan i ekonomin minskar, vilket gör att priserna pressas nedåt och inflationen i sin tur sjunker.

Branscher som inte påverkas av den höjda räntan

Den höjda räntan påverkar både företag och privatpersoner. Inom företagande så minskar lönsamheten och det blir svårare för företag att få krediter. Investeringarna kan också avta.

Det finns dock några branscher som inte påverkas lika mycket. Det kan till och med vara fördelaktigt att investera i vissa sektorer under inflation. Det handlar om bland annat banker, energibolag och verkstadsbolag.

Även fastighetsbolag och spelbolag kan gå bättre under inflation. På Spelpressen kan du läsa mer om hur utländska spelbolag och casinon utan svensk licens utnyttjar inflationen. Intresset att spela utan licens är väldigt stort idag och under de senaste åren har vi sett att, trots en höjd ränta och inflation, intresset för att spela fortfarande är starkt.

Så påverkar den höjda räntan dig

Den höjda styrräntan kan påverka din ekonomi på olika sätt, beroende på om du till exempel har ett bolån, privatlån, sparande eller andra typer av kostnader. Om styrräntan höjs gör nämligen även andra räntor det. I och med den höjda räntan så höjer bankerna sina in och utlåningsräntor, vilket leder till dyrare banklån.

Här är några sätt som den höjda räntan påverkar dig:

  • Den rörliga räntan på dina lån ökar och påverkar hur mycket kostnader du har varje månad
  • Högre räntor leder till att färre lånar pengar till bostäder, vilket leder till att bostadspriserna minskar
  • Räntan på ditt sparkonto som ger avkastning minskar
  • Företag med lån blir påverkade av räntorna vilket leder till ökade priser på tjänster och produkter  

Den höjda räntan gör att priset ökar vilket gör att mer pengar går åt för att betala. Vår köpkraft urholkas när priset på varor och tjänster ökar vilket leder till att man har mindre pengar att spendera på annat. Det är naturligt att när du har mindre pengar att spendera kommer din konsumtion att minska.

Även om den höjda räntan kommer att påverka dig på många sätt är det i slutändan detta som kommer göra att priserna återigen pressas nedåt och inflationen sjunker.

Missa inte...

Skvallra

Skvallra.se är ett nyhetsmagasin som tar upp de senaste trenderna. Du finner ämnen inom livsstil, mat & dryck, teknik och givetvis nöje.

All Right Reserved – Skvallra.se